Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Sağlık Yüksekokulu bünyesindeki Ebelik Bölümü 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı'nda açılmıştır. 2009 yılından itibaren mezunlarını vermektedir. Ebelik bölümü, 8 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Ebelik Bölümü kadrosu; 6 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi, 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 12 akademik personel ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim süresi dört yıl olup, eğitim dili Türkçe’dir. Bölümümüzde örgün öğretim verilmekte olup, ikinci öğretim bulunmamaktadır. Öğrencilerimiz, teorik ve uygulamalı derslerde, alanında uzman ve yetkin öğretim elemanlarından eğitim almaktadırlar. Ebelik eğitiminde, teorik ve beceri eğitimi eşit derecede önemli olan uygulamaya dayalı bir eğitimdir. Bölümümüz beceri laboratuvarı donanımlı olup, öğretim elemanlarımız eşliğinde öğrencilerimize simülasyon öğretim yöntemi kullanarak beceri uygulamaları yaptırılmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz eksik hissettikleri konulardaki beceri uygulamalarını öğrenebilmek için öğretim elemanlarımız eşliğinde beceri laboratuvarını randevu alarak kullanabilmektedir. 2019-2020 eğitim öğretim yılına kayıt yaptıran olan öğrencilerle birlikte sonraki yıllarda kayıt yaptıran öğrencilerimiz intörnlük sistemi ile eğitimlerini sürdüreceklerdir. Öğrencilerimiz eğitim öğretim süresi boyunca mezuniyet sonrası çalışma yaşamına iyi bir şekilde hazırlanmaktadır.
Öğrencilerimiz, birinci sınıf bahar yarıyılından itibaren uygulamalı dersler alarak mesleklerine ilk adımı atmakta ve son sınıf öğrencilerimiz intörnlük sistemi ile klinik uygulamalarını tamamlamaktadırlar.
Bölümümüzde 2023-2024 eğitim öğretim yılında aktif olarak 314 öğrenci kayıtlıdır. Bölümümüz 2009 yılından itibaren 907 mezun ebe vermiştir.
Kazanılan Derece
Ebelik Bölümü lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ebe unvanına sahip olurlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna göre kabul edilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
- En az 100 doğum öncesi muayeneyi içerecek şekilde gebeye danışmanlık yapmak.
- En az 40 gebeye doğum öncesi bakım vermek ve izlemini yapmak.
- Yardımsız en az 30 doğum yaptırmak.
- Makat doğuma aktif katılmak. Makat doğum mümkün olmadığı takdirde simülasyonla yaptırmak.
- Epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atmak ve gerektiğinde bu durumu simülasyon şeklinde yapmak.
- Gebelik, doğum ya da doğum sonrası dönemde risk altında olan 40 kadına bakım vermek ve izlemek.
- En az 100 lohusayı ve sağlıklı yenidoğanı fiziksel muayeneyi de içerecek şekilde izlemek ve bakımını vermek.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.